UČINKOVITA KOMUNIKACIJA z EMPATIJO – za IZPOLNJUJOČ ODNOS

Jul 3, 2023

 

Upam, da te pričetek tega besedila najde v najboljšem trenutku. Kajti, danes se bova posvetili/a pomembni temi:

UČINKOVITA KOMUNIKACIJA z EMPATIJO za IZPOLNJUJOČ ODNOS

Kot izkušena strokovnjakinja na področju odnosov in komunikacije, sem prepričana, da je empatična komunikacija ključnega pomena za izgradnjo trdnih vezi, ter reševanje konfliktov na način, ki spodbuja obojestransko notranje zadovoljstvo. 

Poudarjam pomembnost EMPATIJE, saj se zavedam, da pogosto stremimo k temu, da bi nas sogovornik razumel, namesto da bi sami poskušali razumeti drugega. 

V nadaljevanju ti bom predstavila nekaj ključnih rešitev za reševanje konfliktov, načine izboljšanja komunikacije, poudarila bom pomen empatije in podala nekaj nasvetov za izboljšanje partnerskega odnosa. 

REŠEVANJE KONFLIKTOV 

 • Poslušaj aktivno – Bodi prisotna in se osredotoči na sogovornika. Poskusi razumeti njegove občutke in njegovo perspektivo.
 • Izrazi svoja čustva – Izražanje svojih čustev na konstruktiven način prispeva preprečiti jezo, bolečino ali frustracijo.
 • Poišči skupno rešitev – Namesto, da se osredotočiš na “zmagovanje” ali kdo ima “prav”, “kdo nima”, se raje osredotoči na iskanje rešitev, ki so v prid odnosa in zadovoljujejo potrebe obeh.

IZBOLJŠANJE KOMUNIKACIJE

 • Jasnost in neposrednost – Izrazi se jasno in neposredno, da se izogneš nesporazumom.
 • Uporabi “JAZ” sporočilo – Namesto, da obtožuješ ali kritiziraš, izrazi svoja stališča, svoj pogled kaj doživljaš in občutiš ob vedenju drugih. Torej govori o sebi in svojih željah, ne  o drugih. Na ta način se lažje izogneš občutku obrambe pri sogovorniku.
 • Aktivno poslušaj – Posveti se poslušanju in predvsem sliši sogovornika, ter pokaži zanimanje za to kar tvoj partner izraža. Na tak način mu pokažeš, da ti je mar za njega.
 • Odprta vprašanja – Postavljaj odprta vprašanja – kako? na kak način? Kaj?,. s tem pokažeš, da ti je mar za drugi osebo in prispevaš k odnosu.

POMEN EMPATIJE

 • Vstopi v čevlje druge osebe – Poskusi razumeti občutke in perspektivo svojega partnerja.
 • Sočutno se odzivaj – Izrazi sočutje in razumevanje do svojega partnerja.
 • Potrjuj čustva – Velikokrat je dovolj, da preprosto potrdiš čustva druge osebe, da se le-ta počuti slišano in razumljeno.

IZBOLJŠANJE PARTNERSKEGA ODNOSA

 • Kvaliteten čas – posvetita si čas drug z drugim brez motenj, da okrepite svojo povezanost
 • Izrazi hvaležnost – izrazi hvaležnost za pristnost in prispevek tvojega partnerja k odnosu
 • Komuniciraj o potrebah – redno se pogovarjaj o svojih potrebah in pričakovanjih v odnosu
 • Povezovalna vedenja – izbiraj ljubeča, spoštljiva vedenja

Verjamem, da ti bodo te rešitve pomagale pri gradnji izpolnjujočega odnosa in izboljšanju komunikacije v partnerskem odnosu. Če imaš kakršnakoli vprašanja ali potrebuješ dodatno podporo, me lahko pokličeš ali pišeš na email.

Prijava na brezplačen posvet:

T: 051-211-894

E: petra.cirkovski.mi@gmail.com

Lahko si pa tudi več pogledaš o moji DELAVNICI – UČINKOVITA KOMUNIKACIJA – za ljubeče, spoštljive, avtentične odnose(kjer aktivno na vaših primerih to vse treniramo, brez powepointa)pod tem linkom, in kak bom jo naslednjič izvedla, boš med prvimi ki jih bom o tem  obvestila. 

VEČ O DELAVNICI>>

Poveži se z mano – za večjo kakovost odnosov –  še na:

MOJ FB PROFIL>>

ZAPRTA SKUPINA>>

Zakaj?

»Ker vam je mar zase, druge in odnos.« 

Veselim se vašega uspeha pri izboljšanju komunikacije in odnosa. 

Avtorica: Petra Cirkovski

Spletna povezava: https://petracirkovski.si/ucinkovita-komunikacija-z-empatijo-za-izpolnjujoc-odnos/