SEM AVTENTIČNA IN RANLJIVA – KAKO?

Jul 3, 2023

Pozdravljen/a, 

na podlagi mojih udeleženk, ki so izrazile da v odnosu ali prehitro odreagirajo, se jezijo, se preveč žalostijo, pritožujejo, umikajo ali pa pred/po konfliktu težko izrazijo svoja resnična čustva, potrebe, ker jih je strah ponovne zavrnitve, sem se odločila da nekaj koristnih informacij, ki so mojim udeležencem doprinesle v praksi, da so bile bolj avtentične in ranljive popodelim s teboj. 

In res z veseljem delim z teboj nekaj pogledov o pomembnosti avtentičnosti in ranljivosti, ter kako lahko čustvena inteligenca prispeva pri   kakovostnem in izpolnjujočem odnosu. 

Avtentičnost je temeljni kamen izpolnjujočega odnosa. Gre za sposobnost biti iskren do sebe in svojega partnerja, brez prikrivanja svojih občutkov, potreb in želja. Biti avtentičen pomeni sprejeti sebe v svoji popolnosti z vsemi napakami in vrlinami, ter si dovoliti izraziti sebe in  biti videne/ni, takšne kot smo v resnici. 

Poleg avtentičnosti je ranljivost ključnega pomena za globlje in bolj povezano partnersko razmerje. Ranljivost je dejanje odprtosti in izražanja sebe, brez strahu pred zavrnitvijo ali osramočenjem. Ko se odpremo in dovolimo, da partner vstopi v naš notranji svet, vzpostavljamo pristno povezavo, ki temelji na zaupanju in razumevanju. S tem ustvarjamo prostor za globlje občutke intimnosti, sočutja in povezanosti.

Hkrati pa je pomembno spoznati tudi moč čustvene inteligence – ČI v partnerskem odnosu. ČI nam omogoča razumevanje in upravljanje s svojimi čustvi ter čustvi partnerja. Zavedanje lastnih čustev nam pomaga izraziti svoje potrebe in želje na spoštljiv način, kar omogoča boljšo komunikacijo. Prav tako nam ČI pomaga razumeti čustva in perspektivo partnerja, kar spodbuja empatijo in povezanost.

Kot posamezniki, ki si želimo srečo in povezanost v partnerskem odnosu, se včasih sprašujemo:

Kako sem lahko bolj avtentična/en in ranljiva/en?

Tukaj je nekaj smernic ki ti lahko pomagajo pri tem:

Samozavedanje ali razumevanje sebe – Odkrij in spoznaj svoje vrednote, potrebe in želje. Poglobi se vase in prepoznaj kdo si in kaj ti je pomembno v partnerskem odnosu.

Učenje iz izkušenj – Naredi samopresojo sebe in na pretekle partnerske izkušnje in se uči iz njih. Razmisli kako so vplivale nate, ter kaj si želiš drugače v prihodnosti.

Sprejmi sebe – bodi ljubeča do sebe in si dovoli biti takšna, kot si. Na taki način izražaš svojo avtentičnost.  Priznaj si svoje občutke, misli in potrebe brez obsojanja in samokritike. To ti bo omogočilo, da se odpreš tudi svojemu partnerju.

Izražanje ranljivosti –  Dovoli si biti ranljiva pred svojim partnerjem. Izrazi svoje strahove, dvome in potrebo po podpori. S tem ustvarjaš prostor za globljo intimnost, sočutje in večje   razumevanje med vama.

Večja empatija – ČI nam omogoča, da bolje razumemo čustva in perspektivo svojega partnerja. Zmožnost postaviti se v njegove čevlje ti omogoča, da ga podpreš, razumeš in izraziš sočutje do njegovih občutkov in potreb. 

Spodbujanje intimnosti – s ČI lahko ustvariš varno okolje, v katerem se lahko oba partnerja odpreta in izrazita svoja najglobja čustva. To ti omogoča globjo intimnost in povezanost v partnerskem odnosu.

Upravljanje s svojimi čustvi v partnersekm odnosu je proces, ki zahteva zavedanje, razumevanje, prakso in kontinuirano delo na sebi. A na srečo se vse to lahko naučimo. Ko osvojimo te temelje se lahkotneje izražamo in zaživimo v svoji avtentičnosti in ranljivosti.  

Da želiš mojo podporo kako hitreje in lahkotneje biti avtentična in ranljiva,  ter ob tem ČI uporabiti v svoj prid za kakovostnejše odnose, se lahko prijaviš na brezplačen posvet.  

Prijava na brezplačen posvet:

T: 051-211-894

E: petra.cirkovski.mi@gmail.com

Lahko si pa tudi več pogledaš o moji DELAVNICI – ČUSTVENA INTELIGENCA – za učinkovito upravljanje s seboj – s svojimi čustvi pod tem linkom, in kak bom jo naslednjič izvedla, boš med prvimi ki jih bom o tem  obvestila. 

VEČ O DELAVNICI>>

Poveži se z mano – za večjo kakovost odnosov –  še na:

MOJ FB PROFIL>>

ZAPRTA SKUPINA>>

Zakaj?

»Ker si želite biti avtentična/en in ranljiv/a.« 

Avtorica: Petra Cirkovski

Spletna povezava: https://petracirkovski.si/sem-avtenticna-in-ranljiva-kako/