Kako učinkovito komunicirati z otroki, ki se težko učijo: Smernice za starše in vzgojitelje

Jul 5, 2024

  1. Razumevanje in sočutje: Najprej se posvetite razumevanju otrokovega stališča. Prisluhnite njihovim težavam in občutkom brez prekinjanja. Pokažite, da razumete njihove izzive in da ste tukaj, da jih podprete.
  2. Izražajte svoja čustva, misli: Ko se pogovarjate z otrokom, bodite odprti glede svojih občutkov, misli in potreb. Povejte jim, kako se počutite, ko se trudite prispevati, in jih spodbudite, da tudi oni delijo svoje občutke. S tem jim pokažete, da je normalno govoriti o svojih čustvih.
  3. Aktivno poslušanje: Poslušajte otroka z vso pozornostjo. Ne prekinjajte ga, ko govori, in pokažite, da razumete njegove občutke in potrebe. Aktivno poslušanje pomeni, da se osredotočite na otrokove potrebe, pomene iza besed in neverbalne znake ter mu daste vedeti, da vam je mar za njega in za njegov pogled.
  4. Uporabljajte “jaz-sporočila”: Namesto da kritizirate ali obsojate, uporabite “jaz-sporočila”, da izrazite svoje občutke in potrebe. Na primer, namesto “Vedno nehaš delati naloge”, recite “Skrbi me, ko ne dokončaš nalog, ker vem, da zmoreš veliko več.”

Avtorica: Petra Cirkovski, coachinja za kakovost odnosov